top of page

Neden hotmelt tutkal sistemleri

Sıcak Tutkal Hotmelt iki farklı parça veya katmanın birbirine yapışmasına sağlayan termoplastik kimyasaldır. Katmanlar aynı olabileceği gibi birbirinden tamamen bağımsızda olabilir. Örnek vermek gerekirse tekstil sektöründe iki kumaşın altlı üstlü laminasyon işlemi, mobilya sektöründe PVC kenar bandının MDF veya Sunta ile birlikte yapıştırılması verilebilir.


Yapışkanlık (Cohesion) ne demek ?

Cohesion iki farklı materyali birbirine bağlı şekilde tutmaya yardım eden güç olarak ifade edilir. Yapışkanlık (kohesion) ve kıvam (viscosity) ısıya bağlıdır. Eğer Sıcak Tutkal hotmelt soğursa kalınlaşır ve yüksek viscosity (kıvam) oluşur. Kohesion molekülleri birbirine bağlı tutan hotmelt tutkalın içsel gücüdür.


Tutunma (Adhesion) ne demek ?

Kimyasalın başka bir yüzey üzerinde kendini tutundurma gücü olarak ifade edilir. Adhesion yapıya ve yüzey durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Örnek olarak eğer yüzey yağlı ise tutkal yüzeye tutunamayacaktır.

Adhesion, tutunma ürüne çok yakın bir alanda meydana gelir. Bu sebeple kimyasal materyali ıslatabilmelidir. Başka bir deyişle kimyasal tutkal likid olmalıdır. Sıcak Tutkal


Hotmelt tutkallar soğukken kimyasal değildirler. Bu sebepten ötürü ısı ile likid hale getirilir.

Her tutkalın uygulama özelliğine göre çalışma sıcaklığı vardır. Bu sebeple Sıcak Tutkal


Hotmelt tutkallar üreticisi tarafından önerilen değerlerin üstünde ısıtılmamalı, kullanılmadığı zaman devamlı ısıya maruz kalmamalıdır. Bunun sebebi yapışkanın süre içerisinde kalitesini kaybetmesidir.



77 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page