top of page

Makine tasarımı ve işlevsellik

Sayın okurlarım;

öncelikile tasarımı genel anlamda irdeleyecek olursak hayatımızın tüm alanlarında kullana biliriz gerek takı tasarımı gerek kıyafet tasarımı gerekse mekanik parçaların tasarlanmasıdır.


Estetik ve ergonomik ürünlerin tasarım hikayeleri ve başlangıç serüvenleri tasarımcının; deneyimleri , öğrenimleri, izlenimlerini tamamen o tasarıma kattığı dokunuşlarından görebilirsiniz.


Tasarım Hizmetleri;



İlk problem tanımından nihai teslim edilebilir ürüne kadar bir konseptin tasarımını, tasarım doğrulama işlemlerini, optimizasyon uygulamalarını ve prototip üretimini gerçekleştirmek disiplinler arası mühendislik kabiliyetlerimiz açısından en güçlü yeteneklerimizden birisidir. Gereksinimler değerlendirilerek, ilgili standartlar belirlenir ve ardından tasarımın sonucunu belirleyecek sonraki faaliyetlerin kapsamı tanımlanarak projeler, kalite ve güvenilirlikte en üst düzeyde yürütülür.


Ayrıntılara, kritik yükler, sapmalar, hareketler ve mukavemet gereksinimleri gibi değişkenleri doğrulamak için bileşenlerin, hammaddelerin, boyutların ve toleransların özelliklerini içeren en yüksek öncelik verilir. Bu özel ayrıntı ve hassaslık düzeyini bir projeye uygulayarak, en uygulanabilir mühendislik çözümleri geliştirebilir ve sunabiliriz.


Kavramsal Tasarım


Kavramsal tasarım, yeni bir ürün yaratmada yer alan çok fazlı sürecin ilk adımıdır. Ürün maliyeti ve yenilik getirebilecek çözümler bu aşamada netleştirilir. Bu bağlamda kavramsal tasarım, mühendislik tasarım işleminin en önem verilmesi gereken aşamadır. Her bir projenin kavramsal tasarımı sırasında projenin yetkinliklerine de bağlı olarak, göz önünde bulundurulması gereken temel prensipler vardır.


Kavramsal tasarım orijinal ve inovatif ürünlerde daha da büyük önem taşımaktadır. Çünkü bu önemli aşamada bulunan bir çözüm; kalite, maliyet, zaman, yaratıcılık ve yeniliği doğrudan doğruya etkilemektedir. Yani, projenin inovatif yönüne en büyük katkı bu aşamada sağlanabilir. Bu sebeple, bu işleme yaratıcı çözüm bulma teknikleri dahil etmek fevkalade önem teşkil eder.


İnovasyon süreci ihtiyaç veya sorunlara uygun yaratıcı fikirler bulma ile başlar. Kavramsal tasarımda inovasyon teknikleri kullanabilmek için önce inovasyon analiz edilmelidir. İnovasyon, yenilik yönü yüksek bir ürün veya süreci ticari hale getirip yüksek katma değer elde etmeyi amaçlar. Burada projenin yaratıcılık düzeyini bir yandan da ticari fonksiyonla desteklemek çok önemlidir.



Detay Tasarım;


Detay tasarım kavramsal tasarımdan bir sonraki adımdır. Detaylı tasarımda, tasarım son haline getirilirken bir yandan, şartnameler ve öngörüler oluşturulur. Üretime hazır hale getirilen bu adımda, tasarımın genel hatlarının değiştirilmemesine özen gösterilir. Değişime uğrayan veya ilk kez belirtilen istekler değerlendirilir ve analiz edilir. Analizlerin konsepte nasıl entegre edilebileceği tartışılarak, tasarımda yapılması gereken değişiklikler belirlenerek düzeltilir ve geri dönüş verilir. Detay tasarımın, yıllar içerisinde pratikteki ve teorideki uygulamalarla kanıtlandığı üzere, bir projenin maliyetlerinin tanımlandığı en önemli adım olduğu bilinmektedir.


Detay tasarımda, genel tasarım planının proje hedefini karşılaması sağlanır. Detay tasarım aşamasında, ortaya çıkarılan tasarım üretim için gerekli mühendislik verilerini içerecek şekilde detaylandırılmalıdır. Bu aşamada, proje ile ilgili bilgiler, talimatlar, standartlar uygun şekilde belgelendirilmelidir. Tasarımda istenen veya gerekli güvenlik standartları gibi yasal koşulların karşılandığından emin olunmalıdır. İş ortağı memnuniyeti ve tasarımın işlevselliği de dahil olmak üzere projenin bütününe ilişkin her bilgi detay tasarım kapsanmaktadır.


Teknik hesaplamalar ve tasarım detay tasarımın temelidir. Bu aşamada parçalar modellenir ve incelenerek doğrulanır. İmalat ve yapıdaki tüm detaylar bu adımda ayrıntılı olarak tanımlanmalıdır. Burada tasarımcının görevi parçalar, montaj, malzeme ve proje ile ilgili gerekli bilgileri belirlemek ve bu bilgileri uygun şekilde belgelenmektir. Çizimler, modeller ve montaj planı detaylı bir şekilde belirlendikten sonraki adım ise tasarımın doğrulanmasıdır.

27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page